Thursday, December 16, 2010

My new blog

Bismillahirahmannirahiim

Salam all

Lama sungguh xbuat entry baru. Entah ade org baca atau tidak. Huhuuu... Lately, saya terlalu busy dengan study, dan xde isu yg boleh saya ketengahkan. Dah hidup mcm xbape nak ade life.

So, terfikir utk menaip jugak sesuatu untuk tatapan pembaca yg berminat.

Blog yg baru ini, saya akan cerita pasal ilmu yg sy blaja kat sini. Sesuatu yg membuatkan saya sangat2 teruja. Kebiasaan ilmu2 yg saya terangkan ini, biasanya ada dalam bahasa jermen atau english aje...so saya cuba simplekan, utk tatapan yg ingin tahu, tapi susah nak paham. Supaya ilmu ini boleh disebar2kan dan diperkembangkan.

Mana lah tahu, dengan penulisan saya, ada yg akan berminat untuk belajar dengan lebih lanjut lg.

Sila ke laman blog ini : http://sayasukanano.blogspot.com/

Thank you for your attention!

XOXO -ana-

Monday, September 20, 2010

Kerja

Salam

Lately aku terfikir apa aku nak buat lepas abes belajar. Apa ek?

Jadi jurutera? Bukan itu ke yang aku usahakan selama ini? Hurmmm...

Mak cakap, aku cari dulu pengalaman bekerja. Actually aku nak mulakan bisnes dengan modal yg kecil. Dari situ, aku nak kumpul pengalaman, macam mana nak handle bisnes impian aku suatu hari nanti.

Mak aku tgk, anak orang lain pakai kete besar. Aku? Aku teringin ada rumah sendiri dulu, lagipon, apek bleh drive aku kemana-mana aku nak pegi. Dan aku suka naik kenderaan awam.

Adakah aku tak realistik? Of kos, mula2 start bisnes xsenang macam dijangka. Untung mesti sikit. Kenala sabar dalam masa setahun, baru orang nak recognise keje kita.

Pada aku, aku senang, kalau aku ade duit, dan boleh kasi org lain duit tu. Perlu ke kesenangan aku ditonjolkan dengan kereta mewah, sedangkan hutang keliling pinggang?

Harta...harta...harta...

Aku bukan xnak ada harta, tapi aku nak laksanakan dengan jalan aku sendiri. Maybe jalannye susah.

Dalam hidup aku, aku jarang buat kerja volunteer. Aku berpelajaran, aku ada ilmu yang aku nak share dengan orang lain, tanpa aku meminta, tapi sentiasa memberi.

Bukan aku xnak cari duit langsung. Akan aku usahakan. InsyaAllah. Aku ada perancangan, dan akan mulakan perancangan aku pada tahun depan. Untuk syarikat aku yang tgh idle sekarang, akan aku bangkitkan. Cuma aku perlukan pengertian mak ayah... xperlu orang lain.

Doakan kejayaan aku dan MR...

Saturday, August 28, 2010

Inter-religion

Salam wrth...

Betol ke aku wat inter-religion??? kalo culture..kita panggil interculture. Jadik fahaman ayah pin lak bila sebut interreligion.

"Intercultural competence is the ability of successful communication with people of other cultures.

A person who is interculturally competent captures and understands, in interaction with people from foreign cultures, their specific concepts in perception, thinking, feeling and acting. Earlier experiences are considered, free from prejudices; there is an interest and motivation to continue learning."

Kalo interreligion lak? tukar aje la kan cultures tuh ngan religions. Aku rasa org skarang xde masalah dah ngan perbezaan culture, tp lebih pada perbezaan agama. (maybe xtermasuk krisis indon-msia baru2 nih)

Untuk seseorang memahami budaya org len, aku rasa lg mudah berbanding memahami dan berlapang dada dengan agama/kepercayaan org len. Lagi2, semua agama berusaha untuk menarik org yg beragama len,untuk mempercayaai kepercayaan agama itu sendiri, mengundang sikap prejudis antara agama.

Aku tertanya2, mengapa kalangan masyarakat melayu tidak bersikap terbuka dan terlalu sensitif terhadap agama. Pasal doa untuk pemerintah yg bukan beragama Islam, dijadikan isu besar-besaran. Sudah diterangkan tentang hukumnya, kenapa masih tidak senang untuk berlapang dada. Adakah kita nak mencontohi yahudi? agamanya hanya untuk bangsanya saja?

Aku xbape tahu jugak,bagaimana Rasulullah saw melayan org bukan Islam. Aku ada terbaca kat dlm artikel saifulislam, Baginda xde pon menegah arab badwi masuk dlm masjid,walo ade yg kencing di dinding masjid. Macam mana org melayu bertindak balas, kalo perkara mcm nih terjadi? Org bukan Islam nak masuk masjid pon xleh.

Oh,lupa lak kan, masjid hanya dijadikan rumah ibadat aje sekarang nih. Dakwah islamiah ade ke? ade kot, 2..3...4 buah...bagus2,ada2 dr xde langsung.

Aku xpernah terlibat dalam kancah perbezaan agama yg besar2. Tapi pernah lah aku nak berdiskusi ngan sorang klasmet beragama hindu, tapi aku dihalang oleh teman beragama islam, walaupon aku sudah bersetuju dengan rakan yg beragama hindu itu, aku ingin berdiskusi secara aman, dimana aku akan respek pendapat/kepercayaan dia, dan dia respek pendapat/kepercayaan aku. Bosan ngan bebelan rakan seislam aku, aku blah terus.

Persoalannya, kenapa org melayu islam terlalu tertutup???

Maybe yg dibimbangkan ialah pergaduhan. Aku rasa, xkan timbul pergaduhan, andai xde nak tinggi2 suara dan memaki2 pendapat/kepercayaan org len.

Maybe, takut diri sendiri terpengaruh, sebab basic beragama pon xbape nak kukuh.

Maybe, kepentingan diri sendiri akan terjejas (???apakah???) no idea

Aku marah tgk org di indonesia membakar bendera tanah air aku, tapi aku xkan membuat apa2 selagi mereka tidak menyerang tanah air aku. Sama aja mcm prinsip Islam kot, kita hanya memerangi org bukan Islam yg memerangi Islam.

Aku pernah p mendaki gunung sinai, mesir. Tempat di mana Nabi Musa a.s menerima kitab taurat. Di sana 3 agama( Islam,kristian dan yahudi) memiliki sesuatu yg significant. Bermula dengan takbir yg dilaungkan oleh kawan aku, dan bacaan asma'ul husna, semua yg berada disitu yg berlainan agama senyap. Selepas itu, diikuti pula dengan bacaan apa ntah (bukan beragama islam).

Andai kata masyarakat melayu itu sendiri terlalu ambil berat tentang agamanya, stop being like we use to be. Kita takut bersikap terbuka, bimbang anak2 atau diri kita sendiri terancam dengan kepercayaan mereka. Kita misti dan wajib mempersiapkan, mengukuhkan diri/ahli keluarga dengan ilmu agama dan memantapkan dengan amalan. Being too sensitive is not enough. But not being sensitive indicates we do not care at all. Buang adat yg tidak menepati hukum Islam...belajar dan terus belajar....

Hurmmm...weiƟ ich nicht so genau....
Wallahualam...




Saturday, August 21, 2010

Materialistik





allowScriptAccess = "always" allowfullscreen = "true" width = "400" height = "224">



Salam

Aku rasa aku xlayak nak sebarkan video ini. Tapi demi suatu sempadan yg boleh menjadi iktibar untuk orang lain. Aku xmau marah-marah kat minah nih dengan emosi membuak-buak. Dan aku mahu korang2 yg membaca blog aku nih, lebih mengambil pengajaran dari menghentam org yg melakukan kesalahan.

Aku tahu, dengan keadaan dan kehidupan sekarang, duit pada hampir semua org adalah segala-galanya. Celik mata, pk duit, sebelum pejam mata pk duit...mimpi pon pasal duit...ahaha.

Bila aku dgr perbualan nih. Aku merasa geram pada minah yg terlibat. Antara sebabnya :

1. Di dalam tempoh bertunang si perempuan merasakan tidak secure dgn tunangannya. Memang pompuan tersebut berhak memutuskan ikatan pertunangan, tetapi dia tidak berhak menjalinkan hubungan dengan mana2 lelaki sepanjang tempoh tersebut. (maybe sesiapa yg mengetahui hukum2 dan nas tentang pertunangan, sila la bg komen). Kalau dia terpikat dengan mana2 lelaki, putuskan ikatan pertunangan dulu, dan lepas tuh, kenallah mana2 lelaki pon.

2. Dia mahukan kesenangan dalam jangka masa yg panjang. Ok, semua org mahukan begitu kan. Tapi bg aku, apa yg dia cakapkan, semuanya adalah kesenangan dalam jangka masa pendek. Dia mahukan kereta, kereta tuh kalo nak beli kene berhutang. Dengan kereta pon, xbleh nak buat duit jugak. Makan duit byk adalah. Untuk minyak lg, harga kereta pon makin lama makin jatuh. Ada lori, dgn lori, bleh wat bisnes. Bisnes adalah punca duit utk jangka masa lama. Dia mahukan kesenangan la nih jugak, tp kesenangan yg la nih tuh, maybe tdk bleh bertahan dgn lama. Lelaki itu ada impian utk mengubah hidup...tetapi pompuan itu tdk mahu berkongsi impian tersebut.

3. Permulaan untuk next relation dgn laki lain, bermula dgn dia curang pada tunangnya. Pada aku, andai kata permulaannya dah xbape nak bagus, susah nak predict la bahagia forever ever after kan.

Maybe isu video nih lebih tertumpu pada pompuan tersebut. Tapi si samad pon ada salahnya. Bagi aku, cara nih bukan memperbaiki hubungan, tetapi lebih memarahkan lg. Lagi2 mengaibkan pompuan tersebut. Xbaik woo mengaibkan org len. Xkira la walo kita marah kat die pon. (Oppssss..aku lak p sebarkan video nih kan..kueng2)

Materialistik tuh ada pada semua orang. Tapi kalo dijadikan foundation utk membina keluarga, bg aku, sgt xpatut. Nanti sikap tu, akan effect pd anak-anak. Macam mana??? ye la..kalo dah siang malam keje carik duit, masa xde utk mereka. Kasih sayang digantikan dgn kebendaan...adakah wajar???

Hurrrmmm...marilah sama2 kita berfikir dan berubah...

Menutup aurat

Salam

Oneday, aku tersentap bila adik aku, suatu masa dahulu berkata pd aku, dia memakai tudung sebab respek pada mak dan aku. Ya, aku tahu, pada masa itu, dia masih tidak paham akan tanggungjawab dia, masih mentah. Mungkin, pd masa itu, iman hadir sebab dilahirkan di dlm keluarga islam.

Kat sini aku nak share video2 pasal hal hijab yg aku rasa terbaik untuk menerangkan tentang menutup aurat. Aku teringat, ada satu hari..tika aku dlm perjalanan pulang ke rumah, ada sorang laki bukan islam berckp tentang hal hijab. Di mana org pompuan disekat kebebasan, dikekang oleh orang laki. Tapi sbb nak explain kat dia dlm bahasa jerman agak la susah, aku amek keputusan untuk senyum aje. Lagipon time tuh, aku dah cukup penat nak bersuara dan nak pk hujah.

Sebagai org pompuan, kita ada 2 choices... sama ada kita nak pilih berhijab, lalu kita akan lebih fokus perkara yg lebih penting dlm hidup kita (ibadat, kerja, kebajikan) atau kita pilih untuk menghabiskan wang ringgit dan masa untuk menjaga rambut, muka, body, kuku (menambahkan keroje ajo). Pada aku, basic2 aje udeehhh... bukan xjaga langsung... tp kecantikan milik setiap insan... bukan milik kau, kau atau kau...

Islam mengajar menganutnya supaya tidak menjadi individualistik. Apa yg dikerjakan oleh seseorang itu, perlu mengambil berat tentang kesannya terhadap sekeliling. Islam menjaga satu individu, dan org yg berada disekeliling individu itu juga. Ini jalan yg ditunjukkan Islam kepada kita. Kebanyakan yg enggan menutup aurat, bg aku terlalu objektif pd diri dia sndr. Rasa panas, xselesa, xbebas, semua nih kehendak individu.

Renung dan fikirkan lah...




allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="400" height="224"> allowScriptAccess = "always" allowfullscreen = "true" width = "400" height = "224">


http://www.facebook.com/video/video.php?v=148079185211561

Hijab, Niqab or Nothing



The Non-Muslim Hijabi: Why wear Hijab?



Monday, August 16, 2010

Mencari punca masalah

Assalamualaikum wrth

Urmmm...lama xupdate blog, bukan apa, xde mende sgt aku pk. Aku akan menaip kalau ada buah fikiran yg aku ingin kongsikan. Maybe fikiran aku nih sempit sikit, tp masih ade ruang sempit tuh, utk aku berfikir. Better than have nothing.

Berita hangat, isu panas semasa. Kes buang bayi dan bunuh orang. Bila dah berkumpul kami2 di sini, cerita hangat keluarlah. Seram sejuk dgr cerita dr malaysia. Oh malaysia ku, tanah tumpah darahku...

Ramai yg panas ngan isu ini. Lalu mencaci-maki si pesalah. Ye lar, berdasarkan apa diorg sanggup membunuh insan lain, darah daging sendiri lak tuh. Bukan org len kan yg dibunuh, ayah mak isteri anak....

Aku berfikir, dimanakah nilai hidup si pesalah itu... Apakah yg diorg kurang dalam diri diorg... Moral? atau lebih tepat... Agama???

Aku berfikir lagi, inilah kesan dr ajaran materialistik.

Kenapa aku berkata mcm tuh ek???

Kita ambil satu kes. Buang bayi.

  • Kenapa dia buang bayi? Sebab xsanggup menanggung malu atau memikul tanggungjawab. Ataupun berseorangan menanggung kehamilan. Wanita yg hamil, emosinye sgt xstabil. Lebih cenderung meroyan,kalo xdijaga dgn baik. Kalau dah tertekan dgn pandangan masyarakat, mereka xkan pk panjang utk membunuh.
  • Kenapa malu? Sebab mereka terbukti melakukan dosa. Masyarakat sgt memandang hina dengan dosa yg mereka lakukan. Tapi, tidak memandang hina pada pergaulan bebas, tidak memandang hina pd punca yg menyebabkan mereka melakukan dosa tersebut.
  • Kenapa diorg nak wat dosa tuh, kawen aje la? Sebab perkahwinan memerlukan bajet yg besar. Sedangkan akad nikah mudah aje. Masyarakat atau adat tidak mahu memudahkan perkara wajib. Buat kenduri sekadar yg termampu. Tetapi kebiasaan buat kenduri lebih dr kemampuan sampai ada kala berhutang. Kenduri kawen dijadikan kemegahan. Kalo nak kate tiru omputih...diorgnye ceremony kecik aje kot. hurrmmm... bila anak dah rapat2 kapel time blaja, aih, xbleh kawen lg, tunggu abes blaja...or tunggu anak kamu tuh bunting dulu???
Kes bunuh lak, aku lebih tekankan pada kurangnya nilai2 kerohanian dalam jiwa. Actually boleh dikatakan punca masalah buang bayi jugak.

Bila nilai rohani kosong, mcm mana nak handle masalah. Xde masalah yg xmenekan jiwa. Dan macam mana nak melepaskan tekanan, semuanya bergantung pd kekuatan rohani/jiwa. Kalau dah agama dipisahkan dr kehidupan, di mana punca untuk mencari kekuatan jiwa???

Bagi aku, jiwa nih ibarat satu tong. Ia boleh diisi dgn amalan agama, kepercayaan dan kebergantungan pada Tuhan.

Bila tong itu kosong, jiwa itu kosong, jin syaitan mengambil peranan. Merasuk, meracuni fikiran. Bila marah, amek parang, bunuh org. The End...

Oh ye, satu lg trend masyarakat kita yg buat aku pk panjang...

Bila budak kecik buat salah... alaaa, dak kecik, bukan tahu apa pon, biarkanlah...
Bila remaja buat salah... alaaa, biasalah dak2 muda, muda hanya sekali...
Bila dah masuk 40, pangai xberubah, kekallah dgn perangai itu selamanya...

Ingat, Rasulullah saw penah pesan, Allah swt sgt mengasihani pemuda yg bertaubat. PEMUDA k...bukan PETUA... :P

Monday, August 2, 2010

Impian seorang wanita

Salam...

Sekarang dah masuk cuti semester. Tahun ni aku xbalik. Aku kene pindah rumah lak. So bebrg aku kene la hantar ke msia dulu. Tinggal lg satu sem..insyaAllah.

Ermmm...td aku ade terbelek2 fesbuk dr fadhilah kamsah. Dia ada jual buku utk mendidik anak2 jadi pintar. Semua manusia adalah pintar pd awalnya. Urmmm...ek???

Semua org nak jadik terbaik dr yg terbaik. Tapi kalo semua dah terbaik, yg terbaik tuh akan downgraded...so yg di chop terbaik...kene memintasi tahap average (tahap semua org berada)...paham x? kan2...

Apa aku percaya, manusia nih sejak lahir dah ada roll die sndr... Khalifah secara generalnya...
Ada yg dikurniakan kelebihan fizikal..diorg boleh jadik askar....
Ada yg dikurniakan kelebihan mental...diorg jadik engineer,doktor....
Ada yg dikurniakan kelebihan berpidato...diorg jadik YB....

Setiap kelebihan itu, diiringi dengan tanggungjawab...
Lalu nnti tanggungjawab itu akan disoal di akhirat...

Aku sebagai seorg wanita, suatu hari nnti akan jadi seorg ibu. Aku mahu mendidik anak aku supaya tahu mengendalikan kelebihan dan tanggungjawab.

Tak kira mereka berada di tahap mana pon...Mereka tahu, setiap pekerjaan mereka adalah tanggungjawab yg Allah swt beri pd mereka. Untuk kesejahteraan ummat dan diri sndr...

Dan aku akan jadikan diri aku sebagai model utk mereka...InsyaAllah~

Wednesday, May 12, 2010

Awas, SCAM medic~!!!!

Assalamualaikum wrth

Saya sebenarnya, dah lama nak tulis blog nih. Tapi rasa bersalah lak ngan seseorg. K la...dalam aku bosan, sblom nak tido, aku p la berchatting kat chatroom. Lately,aku xbape nak layan, coz busy dan xbape ade kawan2 dlm room. Esok cuti,bleh la aku spend time berhuha2 malam nih.

Back to the point, ini perbualan aku ngan sorang mamat, yang mengaku bahawa dia telah terselamat dr penyakit yg dihadapi, dengan menggunakan rawatan "ape ntah".

BUZZ!!!
ir.nisa: yo!
ir.nisa: leh explain?
sacratanus_88: haa cmnie
sacratanus_88: aku dlu dh suffer pnyakit slama 2taon
sacratanus_88: tp aku uat treatmnt nie 5kali je aku dh nk sembuh
sacratanus_88: ltut aku yg tendon tkoyak,lgament osak,joint lari,urat ptus yg spatotnya mkn msa 6 month to 1 year baek dlam 1 hari?esoknye aku bole lompat!lari!
ir.nisa: ye ke?hebat betol ek
sacratanus_88: ini bkn maen2 u
sacratanus_88: this is serious
sacratanus_88: i nk bntu org kte sembuh
sacratanus_88: bkn maen
ir.nisa: ye la...nak bantu pon,kena la kena cara
ir.nisa: org sakit,biasa nya desperate gile nak sihat smula
ir.nisa: kalo ade spam in medic...sian depa2 nih
ir.nisa: sbb tuh aku tanya betol2...rawatan ape...die wat mcm mana...xde kesan sampingan ke?
sacratanus_88: owh,...
sacratanus_88: kalo cite spe pon xcye
sacratanus_88: tp t aku sndri akn bwk yg sakit2
sacratanus_88: aku akn tnjuk kn dorg tmpat
sacratanus_88: n treatmnt kind
ir.nisa: ade publish on9 x?
sacratanus_88: xde
sacratanus_88: ini bkn rwatan ntok pblish2 smata2 nk kaya
sacratanus_88: xde2
sacratanus_88: ini khas ntok tlong org
ir.nisa: tp kalo xpublish..it's obvious xnak org investigate
ir.nisa: treatment guna electromagnetic wave
ir.nisa: awak tahu behaviour elec. wave?effect pada bdn kite?
sacratanus_88: x
sacratanus_88: ini bru lg
sacratanus_88: haa..jngn ngative
sacratanus_88: u xtwu u jngn kte ok
sacratanus_88: i sendri yg alami n i twu
ir.nisa: not..i'm not being negative...just wanna investigate
sacratanus_88: this thing doesnt used any electro ngative yg bg mudarat
sacratanus_88: it juz magnetic field yg rwat kte
sacratanus_88: nah num i
sacratanus_88: t kte jumpe
sacratanus_88: ti bwk u servey tmpat
sacratanus_88: then i bg u 1free trialsession mcm>>
ir.nisa: urmm...sy xbleh jumpa awak la..sbb sy jauh
ir.nisa: kalo awak xkeberatan..bleh x..kasik sy pamplet ke
sacratanus_88: then u akn dngar n nmpk org2 skeliling kt sna yg saket mcm2 jnis yg kritikal barah ke ape ke
sacratanus_88: dorg akn ade sesi sharing pngalaman u dngar u akn fhm ape dorg alami
sacratanus_88: ktorang x amalkan pamplet
sacratanus_88: or pblishing method
sacratanus_88: ]ktorag jz bwk org dtg
sacratanus_88: uat rwatan sembuh then alhamdulillah
sacratanus_88: awk dduk mna???
ir.nisa: bape awak charge?
sacratanus_88: sy akn pegi jmpe awk?
sacratanus_88: sy nk tlong btol
sacratanus_88: kalo kate kn ltut sendi osak
sacratanus_88: pembedahan ntok semboh cos dya 25ribu
sacratanus_88: tp i juz wat treatmnt nie juz 1kali???
sacratanus_88: dngar ye
ir.nisa: kate tolong org..nape charge mahal sgt?
sacratanus_88: 1kali aje???
sacratanus_88: tthen esoknye sy dh bolehlari??
sacratanus_88: sy xpyh opration 25ribu
sacratanus_88: then kalo nk biar semboh mkn msa 6blan ke 1 taon??
ir.nisa: bape charge die?
sacratanus_88: nk ke lmbat sembuh??
sacratanus_88: xleyjlani activiti??
sacratanus_88: itu bkn sy yg charge laa
ir.nisa: 25k?1x session?
sacratanus_88: itu sy kte kalo uat opration kt ospital
sacratanus_88: fhm?
sacratanus_88: tp kalo uat trapi
sacratanus_88: xsmpai modal 2 ribu
ir.nisa: k..so nak sembuh,1xsession..kos die 2000?
sacratanus_88: x
sacratanus_88: hahah
sacratanus_88: awk xfhm lg nie
ir.nisa: jawab soklan sy
sacratanus_88: 1 session rm50je
ir.nisa: bape charge guna treatment nih?
ir.nisa: oic..50 aje
sacratanus_88: n mkn msa 50 minit
sacratanus_88: 1 sesi rm 50
ir.nisa: kan straight to the point
sacratanus_88: murh je
sacratanus_88: ini ktorg bkn cm pusat rwatan laen
sacratanus_88: ktorang nk bntu org2 mlaysia
sacratanus_88: ktorang yg mna dh sembuh psalbnda nie
sacratanus_88: ktorang nk share ngan org2 yg sakit
sacratanus_88: ktorang nk bntu
sacratanus_88: ituje
ir.nisa: awak ckp bukan awak yg chargepastuh awak ckp "kitaorg"
sacratanus_88: jngn maen2 ok
ir.nisa: ok2
sacratanus_88: ini bkenaan hal nyawa ye
ir.nisa: kalo nyawa...perlu la ade certificate..kelulusan...pengiktirafan
sacratanus_88: ktorg nye pusat rwatan ade lbehdri 15certificate international
sacratanus_88: korea
sacratanus_88: uk
sacratanus_88: japan
sacratanus_88: rusian
sacratanus_88: itali
sacratanus_88: us
sacratanus_88: canada
sacratanus_88: taiwan
sacratanus_88: hngkong
sacratanus_88: n much2 more
ir.nisa: malaysia?
sacratanus_88: ktorang bru nk bngun
sacratanus_88: mlaysia ape brang certificate
sacratanus_88: xlaku
ir.nisa:
sacratanus_88: this treatmnt btapak kt luar ngara taw
ir.nisa: kalo treatment nih dah bertapak kat luar..sure ade publication
sacratanus_88: adoiii
sacratanus_88: ssah org xcye
sacratanus_88: t laa sy bwk awk
sacratanus_88: awk t tngk sndri
sacratanus_88: alami
sacratanus_88: then tngk org2 sakit testimoni kami
sacratanus_88: then awk akn fhm
sacratanus_88: sy bkn nk paksa
sacratanus_88: tp sy sndri dh alami
sacratanus_88: then sy smbuh
ir.nisa: sy dah tahu byk scam medic kat msia
sacratanus_88: synow nk tlong org laen spaya sembuh
sacratanus_88: kat mlaysia bru 8bulan
sacratanus_88: ini bkn scam medic
sacratanus_88: this is a hightech treatmnt yg ptama kt mlysia
sacratanus_88: xde org laen uat
sacratanus_88: artis pon uat rwatan kt tmpat nie
ir.nisa: ok2...so doc kat msia bodoh2 la..sbb xdpt blaja pasal technology nih ek?
ir.nisa: ok la...all the best to u...ye la kan..Allah swt yg wujudkan sakit,kita kena usaha...hopefully awak berada dijalan yg betul...saya sedih kawan2 jadik mangsa scam medic
ir.nisa: salam
sacratanus_88: thisis not a scam medic sis
sacratanus_88: this is real
sacratanus_88: t jmpe y la snang
sacratanus_88: awk org utara kn??
sacratanus_88: sy org utara
sacratanus_88: sy bhijrah ke kL smata ntok uat bnda nie then sembuh
sacratanus_88: alhmdlillah dh sembuh
ir.nisa: kalau jumpa..lg saya xpercaya..
sacratanus_88: jmpe sy
sacratanus_88: sy tnjuk kt awk sendri org yg smbuh stroke
sacratanus_88: kanser mcm??
ir.nisa: saya xnak jumpa org yg dah sembuh
ir.nisa: sy nak tgk..org yg sakit..dpn mata sy
ir.nisa: then sembuh lepas tuh
ir.nisa: then..1-2tahun..die kompem bebas dr penyakit
sacratanus_88: nk tngk ye
sacratanus_88: then sy soh awk jmpe sy face 2 face borak xnk?
sacratanus_88: sy nie org yg saket taw x??
sacratanus_88: sy bru smbuh je??
sacratanus_88: xsampai 1mnggu
sacratanus_88:
ir.nisa: awak dah sembuh
ir.nisa: k la...utk pengetahuan awak...sy xpercaya..rawatan penyakit senang dan mudah. Maybe ade out there...atau xde langsung
ir.nisa: mcm nak dpt duit jugak..dpt duit dgn senang?byk org tertipu
sacratanus_88: haaa
sacratanus_88: itu laa sy ckap
sacratanus_88: ini bkn psal dwet
ir.nisa: kena jumpa?
sacratanus_88: ini psal nk tlong org
sacratanus_88: sy nk tnjuk dpn mate awk
sacratanus_88: awk ingt pusat rwatan nie bodo ke nk tipu org??
sacratanus_88: dh 2 murah bpatutan???
ir.nisa: byk pusat rawatan yg cerdik dan menipu org
sacratanus_88: kalobtol nk tipu dh lma hrga bribu2
sacratanus_88: bpuluh ribu
sacratanus_88: ingat 180 rringgit ntok 5sesi 2 balek modal ke nk tipu kak??
sacratanus_88: xde mkne nk tipu doe
sacratanus_88: uatpenat
sacratanus_88: ktorng nk tlong dorg smbuh
sacratanus_88: fhm
ir.nisa: ok,kalo awak dah ckp gitu..awak pon ckp..it's not about maney kan...
ir.nisa: money*
ir.nisa: sori
ir.nisa: sy cuma sangsi ngan cara rawatan tuh, sbb ia bertentangan ngan ilmu fizik..dan sy xnampak logik elec. field bleh baiki tisu/organ
sacratanus_88: haa
sacratanus_88: ini psal awk xblaja n mndalami
sacratanus_88: ini ktorg gna teknik higtech
sacratanus_88: ktorg terapkn ion - ke dlm bdn si sakit cos org yg sakit2 nie sume dlm bdn dya tlalu bnyk ion +..jd bnda nie akn neutralkn ion+ dorg yg skit ke ion-..sbbnye ialah mknanan bg bdn kte ialah ion-..then bdn kte mmng perlu ion -
sacratanus_88: nah num sy
sacratanus_88: t kte bncang
sacratanus_88: sy nk tdo jap
sacratanus_88: esok sy nk kna bwk mak kwn sy g trapi
sacratanus_88: dya ade gaout
sacratanus_88: k slmkm
sacratanus_88: 0173433405

Hahahaha...ape2 aje la pakcik uiii. Geli hati aku. Dia suh aku jumpa dia??? Kenapa??? Aku nih bukan kuat sgt, kang aleh2 kena santau, ikut aje ckp dia. Orang skang yg guna ilmu yg berkaitan ngan jin nih, xde da dress up macam tok bomoh. Masing-masing dah moden, susah nak trace.

Banyak mende yang aku ragu...kenapa xsebarkan info pasal rawatan?Kenapa xde certificate dari jabatan kesihatan Malaysia,sedangkan rawatan itu digunakan di Malaysia?

It's possible, this is one of the medic fraud, be careful. Kat sini aku tunjukkan video penipuan pusat cakra alam.





~Mencegah lebih baik dari merawat~
~Jaga diri masing-masing k ;P~

Monday, April 19, 2010

~Loser and tears~

Salam
Bismillahirahmanirahiim

“Perhaps our eyes need to be washed by our tears once in a while, so that we can see Life with a clearer view again.”



Dari kecil, aku lah anak mak ayah aku yang paling suka nangis. Crying makes me feel better. Dalam masyarakat melayu, biasa kita sebut, org laki xboleh menangis, xjantan namanya. But certain races, like arabians, org laki nangis, dianggap biasa. Bagi mereka, tangisan melambangkan kerendahan diri.

Maybe itu kelemahan aku, bila aku menghadapi krisis dalam hidup, aku xboleh nak sekat tangisan aku. Dengan tangisan, xbermakna aku gagal menghadapi ujian atau rintangan hidup, xbermakna aku tidak menemui jalan keluar.

Aku dah biasa di cop "loser" dari kecil, sebab aku cengeng a.k.a kuat nangis. Tapi orang yang berkata loser tu terhadap aku, yang kononnya tough sgt, aku rasa hidup dia xde la hebat sgt.

That's why, Allah swt xbenarkan kita merendah-rendahkan dan memperkecilkan orang lain. Kemungkinan, kata-kata yang kita lemparkan pada org lain itu, akan berbalik pada diri kita sendiri.

Dalam hidup ini, walau kita tahu sedalam mana pun ilmu, kita perlu kembali kepada basic. Mungkin ilmu kita terlalu dalam, sampai kita lupa berbalik kepada permukaannya. Dan kita perlukan seseorang utk menarik kita semula ke permukaan.

Siapa pon kita, loser or winner, kita juga lah yang menentukannya. Allah swt tak akan mengubah nasib seseorg melainkan diri sndr yang mengubahnya.

~sekian~

Friday, February 5, 2010

Waiting 4 u...




"Penantian adalah suatu penyeksaan"

I wait you for whole day

Every minutes and seconds

Every single day

There are spaces in my heart

I want it being occupy by your love

It's empty

Me hurting




Saturday, January 30, 2010

Selingan ~Cartoon~







Friday, January 29, 2010

Diam...diam...diam...diam

Salam allz

Aku da nampak keserabutan melanda blog aku nih. Rasa nak baling blog nih dlm lombong, bila tgk setting die lari. >blog ada kaki leh lari-lari. Niat dihati nak ubah suai balik, tapi aku xde masa la. Lama tuh kalo aku dok ubah suai blog, xsanggup aku semata-mata blog aku xstudy..huhu~

Andai ada yang berminat sungguh baca karangan aku nih, aku mintak maaf la, kalo entry nampak ade nasihat agama sket, tapi xdisertakan ngan dalil. Aku nih bukan la arif bab dalil-dalil nih, so kalo korang nak dalil-dalil, korang visit la blog-blog tertentu. Aku menulis berdasarkan pentafsiran dari pemahaman agama aku yg xbape nak dalam. Dan menyedarkan kalian tentang kesedaran sivik yang aku sendiri pon xbape nak ade..kueng2~

Diam...diam...diam...diam...
Korang tahu tak tempat mana yang korang kene diam?

L.I.B.R.A.R.Y aka perpustakaan

Eh2, sume tahu kan. Tapi ada satu tempat nih, nak kate kene diam betul-betul bukanla maksudnye mcm tuh, "respek" kot lebih tepat. >>>SURAU + MASJID

Aku selalu avoid p surau time org tgh penuh, sbb aku xbape nak khusyuk >iman da la xbape nak tebal. Antara sebab lagi, kat dlm bilik/rumah ibadat la org dok sibuk cakap hal dunia.

Yang xbleh blah lagi, mengumpat plak. Orang yang mendengar berdosa, lagi-lagi yang mengumpat. Aku tak tahu tindakan aku ni betul ke salah, aku lambatkan solat zuhur utk aku avoid mende-mende gini. Atau pun, kalo kawan-kawan pompuan aku menerjah surau, aku pergi lambat sikit dari diorg, so kalo kawan-kawan aku tgh solat, aku amek wudhuk, time aku solat, diorg blah...huhu~ Regret disini, aku miss solat jemaah > walopon yang dtg awal tuh xsolat jemaah.

Aku nih da la jenis xleh orang tanya, terus meluncur aku jawapan. Bersembang, kalo kene mood, mmg xleh diam. So kalo terkena tempat xsepatutnya aku bercakap, rasa bersalah yang amat la kan. >dan2,pastuh wat lagi

Kalau anda-anda semua bleh diam dalam library, cuba-cuba la bawak-bawak diam dalam surau atau masjid. Kalau malas pon baca Al-quran (nanti takut org kate nunjuk-nunjuk) atau memang nak lepak-lepak aje, diam aje la. Ingatkan kawan-kawan jugak.

Silent your hp atau off trus, bila masuk rumah ibadat. Kalau di tempat lain leh buat, dalam rumah Allah swt misti boleh punye...my frenz kan cerdik :-bd

.:~sebagai peringatan untuk diriku~:.

Wednesday, January 27, 2010

Kreatif..innovativ..hahahha~







Tuesday, January 26, 2010

Selingan~high heel~



Klik pada image utk gambar yang lebih jelas
~kalo nak melawa pon,buat sakit kaki, baik xpayah~
~sakitnya bukan kita rasa sekarang, dah tua-tua nanti~
~kalau boleh,aku xnak la berkerusi roda gara-gara aku suka pakai high heel~
~pk la sndr~

Monday, January 25, 2010

My little students

Salam....

Aku tak tahu mereka masih ingat aku atau tidak
Kalau diingatkan semula
8 tahun sudah berlalu
Kini umur mereka mencecah 17 tahun
My little students become so matured

Sebulan aku ada pengalaman mengajar di sekolah agama rakyat di bukit beruntung, mungkin sebab sekejap aje, aku xingat nama taman tu. Tapi memori itu masih ada, wajah student aku masih ada. Tapi sudah jauh berubah.

Sweet memory tu... sampai aku fikir, aku nak mengajar lepas habis belajar nanti. Bila dah makin banyak aku belajar, aku makin tak berminat nak meneruskan jejak aku dalam kejuruteraan. Tapi aku akan gunakan ilmu yang ada, untuk meneruskan cita-cita aku. InsyaAllah.

Masa aku mengajar part time dulu, aku ditugaskan di kelas yang paling nakal dalam sekolah tu. Ada seorang ibu berkata pada aku ," Cikgu buat apa aje la dekat anak saya ni, nak pukul ke, tapi jangan bagi cacat sudah. Dia ni degil cikgu." Aku nak tergelak, bila aku tengok budak tuh terkulat-kulat pandang aku.

Kelas yang aku dapat tu, hampir semua sangat nakal. Tapi diorg so lovely. Aku masih simpan hadiah yang diorg bagi. Teringat diorang panggil aku kakak. Sebab kebanyakkan student aku ni, aku punye anak jiran juga. Aku cakap, kat sekolah korang panggil la cikgu, kalau kat umah, nak panggil kakak, ikut diorg la.

Pengalaman pertama mengajar dengan usia lepasan SPM agak susah bagi aku. Aku takde krebiliti untuk buat student aku ikut cakap aku. Lagi-lagi ajar budak-budak bertuah tu, semua cikgu angkat kaki. Aku pegang rotan pon diorg xtakut, bila kene libasan yg tak bape nak kuat, diorg main-main, gelak-gelak tak sakit. Mula-mula, aku bagi keje sekolah, xbuat, aku denda diorg dok berdiri atas kerusi.

Rasa nampak beban lak kat diorg dgn keje sekolah. Diorg ni da la IQ kureng sket, kalau tak paham, nak tanya siapa, mak ayah sibuk bekerja. Diorg ni nakal bukan apa, nak perhatian. Nak ada org ambil tahu pasal diorg. Mak ayah anggap soal pelajaran ni serah bulat-bulat kat sekolah. Duit dah dibayar kan. Tp seorg cikgu yg perlu handle 40 org murid dlm kelas, larat ke nak bagi perhatian kat semua budak.

Ada seorg student, dia agak ketinggalan dlm kelas, aku ckp kat dia, kalau bebetul nak blaja, aku luangkan masa petang lepas sekolah ajar dia. Sempat la beberapa hari aku ajar, aku dapat tawaran sambung belajar pulak.

See....itu contoh budak zaman sekarang, bila parents kurang masa untuk anak-anak. Kenkdg ada anak-anak yang xjumpa langsung org tua mereka. Sebab sibuk, balik kerja lepas anak tido, pergi kerja sebelum anak bangun. Kasih sayang diganti dengan duit. Yang paling memilukan, ada parents yang xada masa langsung untuk ajar kalimah syahadah kepada anak-anak mereka. Poor little child :(

Aku bimbang anak-anak aku nnti jadi begini....
Bagi yang beruntung, mereka akan mendapat kasih yang secukupnya dan ilmu agama secukupnye....

Kepada kawan-kawan aku yang bakal menimang cahaya mata, ataupun sudah ada cahaya mata, JANGAN PANDAI BUAT ANAK AJE.....kueng2~ (aku yakin kawan-kawan aku semua mampu jadi parents yang terbaik punye)

Sunday, January 24, 2010

Tegur menegur

Salam semua...

Aku nih,pk dok pk ayat yang baik,camne nak explain aku yg aku nak sampaikan. Susah jugak menulis nih. Fuh,peluh gak tiak..huhu~

Aku dengar kawan aku cakap, kalo kita tegur kesalahan org, tp kesalahan tu kita buat jugak, hukumnye makruh. Hukum menegur orang yang bukan di bawah tanggungan kita, adalah fardu kifayah (kalo tegur,tanggungjawab lepas) dan hukum menegur org yg dibawah tanggungan kita adalah fardu ain (wajib menegur sampai org itu melakukannya). >>>sila betulkan kalau salah.

Uih,maksudnye,kalau kita nih ketua (leader) ke, banyaknye la keje nak buat kan. Tapi still org sukakan kuasa..huhu~ Ye lar,tanpa kuasa mcm mana kita nak tegakkan syiar Islam kan.

Aku tahu, pengalaman jadik penegur atau yang ditegur ni memang xmenyenangkan. Kita, diri sendiri, apa yang kita tafsirkan bagai kita hidup dlm kotak, hanya org luar dapat lihat, adakah kotak itu cantik ke tidak. Mungkin kita tak sedar dgn kesalahan sendiri, atau mungkin tanggapan org itu salah, ilmu agama la yg menentukan kepastiannya.

Ramai yang kondem org yg menegur,membalas teguran dgn berkata : "Eleh,macam dia baik sangat".

Memang si penegur tuh xbaik langsung pon,xde siapa perfect. Dan kita kene fikir, tanggungjawab dia dah terlepas. Then, tanggungjawab kita lak menegur kesalahan org lain. Maybe ego diri kot, buat kita ignore teguran orang lain. Andai kata berlaku salah sangka, janganla gaduh-gaduh, bincangla elok-elok. (Kalau gaduh jugak??? jawab r sndr..huhu)

Kalau kita kene jadik baik betul-betul baru boleh tegur orang, abes sampai bile bleh baiki masyarakat wei?

Daripada kita ngumpat-ngumpat aka wat ketupat, baik kita tegur terus. Ngumpat nih banyak buat spekulasi xbetul, dan menambahkan sakit hati org. Kalau tegur direct, maybe sakit tuh xseparah mengumpat kot. (tapi ngumpat tuh kan senang aje, tegur org nih, aiseh...serba salah)

~Poyo aje la aku nih~

Friday, January 22, 2010

Quote of the day

Assalamualaikum wrth

"Ramai yang setuju, tidak semestinya benar. Ramai yang buat, tidak semestinya betul. Orang yang berani berkata-kata, tidak semestinya jujur. Orang yang diam, tidak semestinya bersalah. Yang penting buat sesuatu yang tak mendatangkan gelisah"

Sila bagi komen anda boleh???

Loklaq la hang~

Salam semua...

I think this video is really funny. =)) =)) gelak terguling-guling sudaaaa....

Mentua org kedah, and seriously, aku jatuh hati dengan loghat depa. Hahahhaha~

Sekali sekala, aku tersasul cakap pahang, mujahid copy ape yang aku cakap, hahahaha...xbleh blah bila dua loghat (pahang+kedah) bercampur baur. Fewwww...so satu malaysia~ekkekek~

Thursday, January 21, 2010

Duit oooo duit...

Salam satu jemaah semua...;))

Mak aku penah komplen la pasal aku,berbunyi begini ," Angah ni,kalo balik, muka monyuk (masam,mencuka) mesti sebab takde duit nih."

Hahahaha, my bad habit. Sapa tak susah hati beb, bile purse kempis-kempus. Lagi-lagi bila balik, aku tak seronok kalau tak belanja famili aku makan best-best dan aku rasa susah hati, bila adik aku nak pau aku. Susah hati bukan sebab ape pun, kesian tengok adik-adik aku mengharap perkara yang tak ada.

Suatu hari, aku tercakap kat kawan opis aku, aku memang tengah sengkek. Biasa r, sambil duduk buat keje, sambil bercerita itu ini, terlepas gak la dari mulut nih. Tengah dok sembang-sembang, ada pulak datang mintak duit nak buat majlis perpisahan, aku seluk poket, kasik 10 hinggit kat dia.

Pastuh ada mamat yang berpangkat abang la, tegur aku, "Ana cakap tadi tengah sengkek. Tak payah la bagi kalau xde duit." Pastu jawab la kan , "Ada duit,bukan xde langsung. Sebahagian duit kita tuh kan ada hak org lain." Sempat lg aku berceramah disitu..ekekekek~ Di panjangkan cerita, lepas tuh, aku dipanggil utk mendapatkan cek elaun aku. Alhamdulillah, murah rezeki.

Aku penah baca, saat yang paling afdal utk bersedekah, ialah time kita kedekut sangat nak bersedekah. Mestilah korang selalu rasa saat-saat macam nih kan. So, lu fikirla sendiri~

Ketika aku berjalan-jalan dari satu blog ke blog yang lain, aku terjumpala nasihat, berbunyik camni la, " Gunakan 70% dari duit kamu utk keperluan kamu, 10% utk kebajikan,10% utk memulakan perniagaan dan 10% lagi utk simpanan". Alhamdulillah, aku sedang mempraktikkannya.

Apa yang aku nak ulas, adalah 10% duit kita utk kebajikan. Aku penah dgr kata-kata dari sebuah filem, "Kita belanja 10% dari duit kita, maka Allah swt akan gandakan sebanyak 10 kali ganda. Itu bermaksud kita akan mendapat kembali pulangan sebanyak 100%".

Uhuuu...Allah swt Maha Kaya, berapa banyak yang Dia nak kasi tak terjangkau minda kita. Tapi jangan lupa, ganjaran Allah swt tuh bukan merangkumi harta dunia sahaja k.

Aku selalu nasihatkan rakan opis aku, yang berusaha keras, tapi gaji ciput aje, yang komplen rakan opis yang lain yang dok rilek, mcm xkerja,tapi dapat lebih gaji, kenaikan pon byk. Aku cakap kat depa, suruh diorg guna akal/pemerhatian. Tengok orang yang diorg komplen tuh, gaji besar tapi selalu merungut takde duit dan awal-awal bulan,dah nampak sesak mcm akhir bulan. Tapi depa? Alhamdulillah, cukup, siap kereta pon boleh modified. Jangan nampak ganjaran tuh dari segi nombor gaji, tp tengok kehidupan kita. Adakah tenang? Bahagia? Susah hati? Kalau nak tengok duit yang kita dapat tuh berkat atau tidak senang aje kan... refer balik pada kehidupan kita.

Nasihatnya : Jangan la kedekut. Aku dah merasa jadik kedekut nih, hati tak tenang pon.

Wednesday, January 20, 2010

Bau badan

Salam semua...

Petua hilangkan bau badan :

  • Anda ambil timun (mengikut anggaran) dan kisar. Sebab anda perlukan “jus” nya.
  • Kemudian, lumurkan jus timun tadi ke seluruh badan anda. Terutamanya pada bahagian ketiak.
  • Biarkannya serap ke tubuh anda dalam beberapa minit sebelum membersihkannya atau mandi.
  • Lakukan cara ini setiap 2 minggu sekali sampailah anda merasai hasilnya.
  • Jika anda mengamalkan secara berterusan, ia bukan saja mampu menghilangkan bau badan. Malah dapat menyegarkan badan dan mengelakkan daripada terkena penyakit kulit. (sumber:http://petuamelayu.com/melayu/2009/06/petua-menghilangkan-bau-badan-anda/)
Ada jugak aku tahu, minum sup halia/air halia bleh kurangkan bau badan.

Pasal pe plak aku cite pasal bau badan nih? Sebenarnya aku terkenangkan kenangan ber"praktikal" di Sapura. Biasala kerja kilang besi, kalau masuk "line"(tempat mesin beratur), sure la badan macam di bakar, dan peluh mcm hujan turun dari badan. Neraka dunia sudaaa...

So sesapa yang memang xjaga bau badan a.k.a xpakai deodorent, tahu-tahu lah saja baunye macam mana. Masuk aje opis yg ber"ekon" tuh, ASTAGHFIRULLAHALAZIM...dasyat-dasyat...

Ada sesetengahnya pernah ditegur, pakaila deodorant ke, minyak wangi ke... Boleh plak dijawab, minyak wangi tuh haram dipakai oleh wanita. Biasa la kan, xkanla si penegur tuh nak cakap, "bau ko macam ***** la"...hahhaha, si penerima teguran mestilah terasa hati lalu xmo kawan.

Aku rasa kalau kita berpeluh dan ada bau badan, pakai minyak wangi lagi teruk kot. Deodorant skrang kan ade yang xde bau dan non-alkohol pon ada. Pakai la uiii... Sesekali tuh tanya la orang-orang sekeliling, bau korang mengganggu ketenteraman ke idak. Seb baik la aku ada kawan yang mmg komplen kalo badan aku bau masyam..ekeke~ sebab aku pon bgtau diorg, aku segan p kat depa, kalo aku masuk line(keje la maksudnye).

Kalau segala petua xmenjadi, korang kontrol la makan, jgn makan makanan yg berbau.

Bau badan jugak mempengaruhi 1st impression org kat kita. Kalo korang nak kenal seseorg, misti la korang dok dekat-dekat kan, kalo org pon xmo dok dekat-dekat ngan hang, macam mana nak kenal betol-betol. Nak berdakwah pon org takmo dekat, mcm mana sih mau kembangkan agama kita?

Rasa nye Islam xjumud la, sampai kita menidakkan kehadiran bau badan yang kuat tuh. IMEJ tau x....IMEJ muslim/ah menggambarkan IMEJ Islam.

Yang pakai minyak wangi...sapu kat baju, basuh la baju tuh uiiii. Ni tidak, lepas sapu, sapu lagi.

Bau badan + minyak wangi = uweeekkkkkk~

~fikir-fikirkan la~

Tuesday, January 19, 2010

~Panas : UMNO vs PAS~

Salam ukhwah semua...

Kali ini aku nak bawak isu panas sikit la. Ia berlaku pada aku baru-baru ini. Dalam usia nak menginjak 25 tahun nih, aku masih lagi tidak daftar undi. Lagipun aku bukan berada kat msia, walaupon boleh undi pos, aku xpercaya dengan ketelusan undi pos. Dan kalo aku biarkan tempat aku kosong, aku bimbang ia dipergunakan. (terpulanglah pada keyakinan semua)

Mujahid penah tanya kat aku, adakah aku akan sokong Umno atau Pas, memandangkan keluarga aku orang kuat Umno.(ada jawatan diperingkat Umno bahagian) Aku jawab, aku belum bersedia memberikan jawapan. Aku masih suka memerhati semua parti >>> tiap-tiap ada peluang, kalo boleh semua mesyuarat xkira Umno ke Pas ke, aku join.

Mujahid kata dia xkan benarkan aku undi selain Pas. Aku wat dono aje. Dia cakap, dia xkan benarkan aku sebab dia xmahu aku pilih parti yang tidak mahu menegakkan sunnatullah. >>> Urmm..good point.

Bukan tiada jawapan,tapi aku tahu diri aku. Andai aku betul-betul terpaut dengan jawapan itu, aku akan bertekad abes-abesan. Sesungguhnya,aku tahu, mak akan terasa dengan aku.

One day, aku pulang ke rumah ayah bondaku tercinta. Lepak santai-santai dengan keluarga, aku pakai baju T-shirt keadilan. Dalam hati, memang cuak. Kecoh lah sket adik-beradik aku. Kami memang suka bergurau, so xjadik isu la mula-mulanya. Aku jadik bahan ketawa r.

Hari ketiga, tgh aku ngan mak aku lepak kat ruang tamu, mak aku tetiba serius aje, then cakap dgn nada serius. Adoi, cerita lama keluar...pasal pakcik aku yang Pro-Pas. Sebab jadik isu dlm keluarga dan pakcik aku pon da lama menetap kat meru, pakcik aku tukar tempat mengundi. Mak pesan, jgn jadik mcm pakcik aku, tetiba bawak bendera Pas besar-besar, masuk kampung, dan tak perdulikan perasaan keluarga. Tp nada mak aku lama-lama jadik macam marah lak.

Aku cakap, itukan hak individu,kebebasan(mak jugak ajar aku,tiap org berhak memilih). Mak aku balas, hak individu tuh lebih penting ke dari keluarga?. Uhooo,bab-bab keluarga nih,aku terharu lew. Mak aku diam.

Dan aku pon bercakap, " Mak, kalau angah tak fikirkan hal keluarga, dah lama dah angah cakap melampau-lampau dan lawan ckp semua org. Angah dengar perkara yang jelas xbetul dicakap-cakap terhdp yg dibangkang,tp xpenah pulak angah bukak mulut. Kalau isu Umno, yang sememangnya nampak xbetul, org Umno pon sendiri nampak, dikatakan fitnah. Baju angah pakai nih,angah xpakai kat depan org mak,lengan pendek. Mak sendiri tahu anak mak." cuba ckp dgn nada yg plg lembut..berpeluh gak ketiak den

>>>aku cakap nih atas fakta yang mak aku tahu, aku tahu semasa aku join mesyuarat Umno.

Mak diam , aku diam. >>>>nak nangis sebab menjawab.
(Actually, pastuh aku nekad akan undi Pas)

>>>hohoho...salahkah aku? Apa patut aku buat? Hilf....

Monday, January 18, 2010

~LOTS OF LATE~


Salam allz...

Entry kali nih, aku nak cerita pasal pengalaman aku, jadik orang lewat. Mungkin korang biasa melewat-lewatkan waktu, terutama waktu solat (huhuhu). Mungkin melewat-lewatkan sesuatu da jadik tabiat korang hingga xleh dibuang lagi.

Ogos 2009, flight 3.30 ptg..kompem...

9.00 pagi - Aku baru bangun dari tido. Mak aii cek dek non ui..hang nih nak balik ke xnak? (sure la aku nak balik..dolzzz). Alamak,aku lupa nak beli barang yg kawan aku pesan. Aku pon siap-siap.

9.30 pagi - terkedek-kedek p kedai. Beli barang. Dah siap bayar. Jam da pkol 10.30 pg. Cepat-cepat p kejar train, balik umah. Tengah jalan p stesen train, "Alamak,aku tertinggal barang kat kedai tadi la". Terpaksa patah balik, sbb barang tertinggal tuh pon penting.

11.30 pagi - sampai rumah. Beg siap, sume siap. Arghhh serabut-serabut.

12.00 tgh hari - ingat leh naik train pkol 12 p airport. Mak aii, password tuh tiket xde. Kene p cek kat kaunter. Kaunter lak, adoi,org bratur mcm ular da aku tengok. Sempat ke, aku xtau. Beratur la jugak.

12.30 tgh hari - xjadik da nih, kalo xnaik train kol 1,mau xsempat kejar flight. Terpaksa la beli tiket lagi skali..kuar lagi duit.

2.00 ptg - dah atas train, apsal lak train nih lambat bebenor? aku salah naik train ke? adoi, mmg salah pon. Aku amek train yg route die panjang. Arghhh..serabut2.

3.00 ptg - sampai airport. Nih 1st time aku p sensorang naik flight dari airport nih. Mane lak emirates punye kaunter. Pusing-pusing airport...sign xde. Aku nak nangis da nih,usung beg berat. P kaunter pertanyaan....

3.30 ptg - Ohhh, kat situ rupenye check in kaunter emirates........FLIGHT ALREADY GONE...

Uwaaaaa~~!!!!!

Aku pon terduduk sat...blur. Nak watpe, aku xtau. Aku dpt idea, p kaunter tiket last minute. Tengok-tengok ade ke tiket ke dubai yang murah sket, sbb aku transit kat dubai. Kalo tiket ke kl trus, misti mahal giler, mane aku ade duwet da.Huhu~ ade tiket rege 500 euro..halamak~duwet dlm bank aku tuh cukup2 bayor yuran sem. Adoi..kalo smpai dubai lak nnti, ade masalah ke x,aku xtau. Nak nanges nih,tahan-tahan. Fuhhh~

Aku jenjln sat...xleh pk dlm keadaan blur cmnih. Istigfar byk2......

Aku p balik kat kaunter check in emirates, kat situ ade satu customer service emirates. Aku terus ckp kat minah yang jaga situ. "Ich hab verspaetet und mein Flug hat schon abgeflogen" yg bermaksud "Saya terlewat dan flight saya da terlepas" .Dengan muka sememeh nak nangis, aku gagahkan jugak.

Pastuh minah tuh mintak tiket ngan passport aku. Rilek2. Dia ckp, tiket utk esok dan lusa dah abes, tinggal yang tulat punye. Tulat pon tulat la. Aku anggukkan aje. Cuma aku perlu bayar denda kensel tiket dubai-kl sbyk 80 euro, dan beza rege tiket munich-dubai (yang arini punye dgn yang tulat punye) sbyk 70 euro. Bukan la mcm dlm fikiran aku, aku kene beli tiket baru. Cuma dia gantikan aku tiket hari lain, cuma tiket hari lain tuh mahal sket dr tiket hari yang aku beli.

Sume aku kene bayo 150 euro. >>>harga KELEWATAN. Lepas aku settle hal tiket, aku trus tepon famili aku, bgtau aku balik seperti yg tdk dijangka sbb ada masalah. Adik aku angkat phone, dia tanya "Akak nangis ke?".................air mata aku yg aku sekat trus berterabur kuar...............=))

Nih pengalaman kedua aku, terlewat naik flight. Cuma kali nih,perjalanan amat jauh. Yang pertama kali tuh, leh la consider, dr ireland ke germany aje. Harga tiket xde la mahal sgt.

Aku memang xleh lupa ngan hari tuh. Abes sume kawan aku gelakkan aku. Beg aku, aku xlarat nak bawak balik rumah semula, aku simpan kat tempat simpan beg selama 3 hari.

Aku rasa mungkin xkan berlaku kat korang semua kot,hahaha~~

Nasihatnye :
  • Jangan lewat
  • Pentingkan apa yang penting dulu
  • Be relax, bila masalah melanda...bila blur,rehat sekejup, baru bleh cari solution.

Sunday, January 17, 2010

Ingatan

Salam sume... :)

Cuba korang klik video bawah nih. Aku suka banget..suspen ~huhuhu~....


video

Mula-mula aku ingat singa nih nak baham da dua mamat yg bela dia tuh, tp mcm manusia lak...betapa singa tuh rindu sangat2 kat depa berdua.

Macam tuh la aku kot,terlantar kat sini. Bila balik jupe parents, jupe adek badek, peluk tuh kasik xmo lepas. Hahahhaha...kalo binatang pon gitu, manusia misti la lebih lagi kan.

Saturday, January 16, 2010

Winter time

It's wonderful winter,kepada sesiapa yang xpernah pergi oversea. But for me, i'm not happy when winter comes.

Why??? Terlalu sejuk+matahari xkeluar...

Bila aku balik malaysia, adik bradik aku selalu cakap aku nih gile dok berjemur tgh panas. My fren, ema, kenal masa praktikal kat SAPURA, gelakkan aku, sebab aku ajak die jalan kaki pegi stesen minyak di tengah hari buta. Oh come on, stesen minyak tuh xjauh,100m aje kot. Aku lagi xlarat nek krete, tau2 aje la,parking tgh panas, macam ayam kene panggang kalo masuk krete tuh. Sekadar utk sampai ke esso yg berjarak 100m. Tapi kan, aku pk balik, larat ke kawan aku tuh nak ikut langkah aku yg laju ini..ekekek~

Bila da dok sini, baru nak kenang jasa matahari nih. Uisyk, kat sini, kalo matahari kuar, aku rasa nak cekup matahari tuh, kasik die jgn hilang. Kalo kuar matahari, mood aku berubah, hepi giler, rasa ada semangat. Matahari=cahaya=rahmat Allah swt :)

So, pasal itulah, org dok sebut-sebut, xkira apa bangsa, bila seseorang itu dpt membahagiakan org lain, dia dikatakan "matahari". Ingat x lagu nih :

U r my sunshine,
My only sunshine,
U make me happy,
When skies are grey,
U may not know dear,
How much i love u,
Please dont take,
My sunsine away...

See2...
Hari yang mendung dikata HIBA...
Hari yang cerah dikatakan BAHAGIA...

Do you want to be my sunshine??? I hope so...n alwayz be with me forever....
Jangan pudarkan cahaya anda untuk saya k...coz i love u all so much!!!